“Deze is oud, saai en kinderachtig”

Kinderen geven hun mening over speelplaats ‘Nieuwe Hoograven’

In de Utrechtse woonwijk Nieuwe Hoograven heeft woningbouwvereniging Portaal de afgelopen maanden hard gewerkt aan het opknappen van hun woonblokken en appartementen. Een grote renovatie waarvoor de bewoners tijdelijk hun huizen moesten verlaten. De buitenruimte heeft duidelijk onder de werkzaamheden geleden; groenvoorzieningen zijn gedeeltelijk verwijderd en het gras is geen strak gazonnetje meer. Om het einde van de renovatie en de overlast te vieren organiseert Portaal een straatfeestje aan de Huize de Geerlaan met extra speelelementen zoals onder andere een opblaasbare voetbalwand met gaten, een opblaasbaar klittenband dartbord en is er een soort speurtocht uitgezet. Kidspanel is uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn. Dit omdat Portaal na de renovatie van de appartementen ook graag – samen met de gemeente – de buitenruimte zou willen opknappen.

Een deel van de Huize de Geerlaan is een verkeersluw hof, een parkeerplaats die slechts vanaf een zijde bereikbaar is met enkel doorgaande mogelijkheden voor fietsers en voetgangers. Voor kinderen uit de buurt bevindt zich daarbinnen een speelplek. Een traditioneel ingerichte speelplaats van tegelverharding met daarop enkele toestellen met en zonder rubberondergrond. Er is veel variatie in de toestellen, zowel qua speelfuncties als qua materialisatie en uitstraling. Bankjes staan niet aan de zijkant, maar als een soort afscheiding tussen de toestellen in. Het geheel wordt omsloten door een haag
waar aan de binnenzijde een hek is geplaatst.

Tijdens het straatfeest van Portaal zijn veel kinderen te vinden aan de Huize de Geerlaan. In de rij voor de speurtocht staan tien tot vijftien kinderen met een leeftijd tot ongeveer twaalf jaar. Dat kinderen uit de buurt betrokken worden blijkt uit de Kidskrant die ’s middags door de kinderen aan de directeur van Portaal en wethouder Lintmeijer worden aangeboden; een krant – gemaakt door de kinderen – over de verbouwing van de woningen.

Creatieve oplossingen
Als de kinderen gevraagd wordt wat ze van de speelplek vinden, komen er wisselende antwoorden. Sam (8 jaar) vindt de speelplek leuk. Hij zit regelmatig op de schommel en voetbalt er regelmatig. Het voetballen vindt ‘gewoon’ tussen de toestellen plaats. “De wipkip en de boom zijn ’t ene doel, tussen het blok en de bank is het andere doel.” Kinderen zijn niet veeleisend en vinden op creatieve wijze al snel een oplossing. Sam speelt verder geregeld met de fiets en de skelter. Niet alleen op de speelplek, maar ook op het fiets- en voetpad en het rondje over de parkeerplaats. “Dat mag ik, want er rijden niet veel auto’s.” Sam vindt de speelplek prima, maar zou graag een grote trampoline willen hebben voor acht personen; zodat hij met al zijn vriendjes tegelijk kan springen. Tot slot zou hij graag een echt voetbalveldje willen hebben mét doeltjes, bijvoorbeeld op het grasveld aan de andere kant van de het appartementengebouw.

‘Skatebaan’
Een ander geluid komt van Kamile (11 jaar). Zij heeft een duidelijke mening over de speelplek. “Deze is oud, saai en kinderachtig.” Ze heeft een punt; de toeste llen bie den weinig uit d aging voor de jeugd. Op de vraag of ze ergens anders in de buurt wel lekker kan spelen antwoordt ze ontkennend. Navraag leert dat op nog geen 100 meter afstand–naast een sloot – een kabelbaan is met enkele kleine  pelaanleidingen. Een vriendinnetje van Kamile zegt dat ‘de skatebaan’ wel leuk is. Deze zogenaamde skatebaan bestaat uit een kleine strook golvend asfalt, met aan de zijkant een dikke betonnen rand. Deze is toegankelijk vanuit de kopse zijde in de speeltuin. De andere kopse kant van de speelplek is afgesloten met de dikke betonnen rand. Eroverheen rijden met fiets of skelter is niet mogelijk. Een moeder die haar kind (3) in de speeltuin laat spelen geeft aan dat het een leuke plek is. “Er is voldoende te doen voor de kinderen.” Zelf komt ze hier niet veel, maar als ze met haar dochter bij de grootouders
op bezoek is, komt ze graag op de speelplek.

Speelwaarde voor de omgeving
Er is al geprobeerd om de omgeving te betrekken bij de speelplek. Of beter gezegd, de omgeving ook wat speelwaarde te geven. Hiervoor is op een tegelvlak een pleinplakker aangebracht in de vorm van ‘Mens erger je niet’, een hinkelbaan en enkele knikkertegels. Verder is men helaas (nog) niet gegaan.

Tips van Eelco Koppelaar

  • Door herschikking van de toestellen kan een betere zonering gemaakt worden. Door de toestellen voor de allerkleinsten meer bij elkaar te plaatsen en die voor iets oudere kinderen en actiever spel bij elkaar te zetten krijgt de speelplek een betere opbouw/zonering.
  • De speelplek is een overzichtelijk vierkant plein. Er zou tussen enkele toestellen een haag geplaatst
    kunnen worden. Dit maakt dat ‘kamers’ ontstaan die voor wat zonering zorgen. Overlast wordt ook
    meer beperkt omdat het actieve spel afgezonderd wordt van de speelhoek voor de kleinste kinderen.
  • Men zou kritisch moeten bedenken in hoeverre pleinplakkers een speelwaarde hebben. Zo heb ik nog nooit een kind ‘mens erger je niet’ of met een alfabetslang zien spelen.
  • De directe omgeving kan speelvriendelijker gemaakt worden. Door de omheining (haag met hek) voor een deel te verwijderen wordt de postzegel ‘speelplek’ doorbroken en kan het binnenhof meer het predicaat ‘speelhof’ of ‘buurthof’ krijgen. Er ligt hier geen doorgaande weg, dus de automobilist die hier komt weet dat er kinderen kunnen spelen. Ook de fietser weet snel genoeg dat er kinderen spelen, en dus dat hij/zij even moet opletten.
  • Wat woningcorporatie Portaal zelf al heeft aangegeven is dat de renovatie van de appartementen een mooie aanleiding vormt om ook de buitenruimte te renoveren. Het gaat daarbij niet alleen over de ruimte die ze zelf in eigendom heeft, maar ook het gemeentelijke deel.